Wat je doen moet bij een tekenbeet, en nog een aantal vragen...

Geschreven door The Dutch Prepper
Categorie: Blog
op 06 juli 2016
Hits: 1094

Er is genoeg over te lezen. En zeker nu, nu het tekenseizoen is begonnen. 

Maar wat is teek? Wat doet het beestje? En – belangrijker nog – wat moet je doen als je gebeten bent?

Hoe ziet de teek er uit?

Een teek lijkt nog het meest op een kleine spinnetje met een plat lijf. En met een geringe afmeting van 1 tot 3 millimeter kunnen ze makkelijk over het hoofd gezien worden. 

Teken leven toch alleen maar in bosrijk gebied?

Helaas is deze stelling niet waar. Hoewel de schapenteek zich het liefst ophoud in bosgebieden, leeft de teek maar in beperkte mate in bomen en zal je ze eerder tegenkomen in hoog gras of struikgewassen. 

Teken komen voor in bossen, duinen, heidegebieden, weilanden, parken en tuinen. Eigenlijk dus in heel Nederland en dan overal waar groen is. 

Wat doet de teek?

De teek voed zich met het bloed. Maar erg kieskeurig zijn ze niet. Ze voeden zich namelijk op zo’n beetje ieder zoogdieren, elke vogel of reptiel die ze kunnen bespringen. De teek lijkt onverzadigbaar want het opzuigen gaat net zolang door totdat ze dusdanig opzwellen dat ze verder volledig immobiel worden.

De beet van de teek is meestal pijnloos. En omdat de beet vaak pijnloos is, kunnen ze ongemerkt uren of zelfs dagen mee liften op hun gastheer en zich volzuigen met bloed. 

Wanneer loop je gevaar?

Hoewel de tekenbeet meestal onschuldig is, is het toch belangrijk een teek zo snel mogelijk te verwijderen. Dit heeft te maken met het feit dat ze besmet kunnen zijn met de Borrelia bacterie. En deze bacterie is dan weer de veroorzaker van de -  inmiddels bekende – ziekte van Lyme. In Nederland is gemiddeld iets minder dan een kwart van de teken besmet met de Borrelia bacterie.

Wat is de ziekte van Lyme?

De ziekte van Lyme is een infectieziekte en kan uitsluitend door een tekenbeet in het lichaam kan terechtkomen. Na enkele dagen tot wel twee maanden later, kan een rode ring of blauwachtige vlek op de huid rond de tekenbeet zichtbaar worden.

Dit gebeurt (helaas) niet altijd. Er zijn ook gevallen bekend van besmettingen zonder dat deze kenmerken zichtbaar werden. 

Wat zijn de kenmerken van Lyme?

In eerste instantie kunnen een grieperig gevoel met bijvoorbeeld koorts, hoofdpijn en gewrichtspijn de tekenen van een besmetting zijn. Maar in een later stadium is er kans meer serieuze problemen zoals; hartklachten,  pijnlijke of gezwollen gewrichten, heftige pijn aan een arm of been, verlamming van gezichtsspieren, dubbelzien, krachtverlies in benen en neiging tot flauwvallen. 

De ziekte van Lyme is met antibiotica (meestal) goed te behandelen. Wel geldt dat hoe eerder je erbij bent, hoe groter de kans is dat de behandeling goed aanslaat. 

Wanneer moet je controleren op een tekenbeet?

Controleer nadat je in de natuur bent geweest je gehele lichaam. Een teek heeft een voorkeur voor warme, donkere plaatsen. Controleer dus vooral goed bij de liezen, oksels, knieholten en bilnaad. Maar controleer ook - zeker bij kinderen – achter de orden en in het haar.

Wat te doen als je ben gebeten door een teek?

Verwijder de teek liefst binnen 8 uur na de tekenbeet; dan is de kans dat je besmet bent met ziekteverwekkers nog klein. Pak de teek zo dicht mogelijk bij de huid bij de kop beet en trek hem er langzaam uit, zonder te draaien. Gebruik hiervoor een pincet waarmee je de kop van de teek goed kunt vast pakken of gebruik een speciale teken-tang. Pas na verwijdering van de teek ontsmet je de beetplek met alcohol. 

Houd de huid rondom de beet minimaal twee maanden in de gaten. Let daarbij op het ontstaan van een rode ring rondom de beet. Neem contact op met je huisarts als Ook als je de andere bovengenoemde verschijnselen krijgt 

Houd daarna tot twee maanden de huid rondom de beet in de gaten. Let op het ontstaan van een rode ring of blauwachtige vlek op de huid en let op griepverschijnselen als koorts, hoofdpijn en gewrichtspijn. Ga naar de huisarts als de rode ring of vlek op de huid groter wordt, of als je een van de genoemde klachten hebt.


In onze webshop verkopen wij verschillende insectenwerende middelen artikelen.